Η Αράχωβα είναι μια ορεινή γραφική κωμόπολη χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων. Ανήκει στον νομό Βοιωτίας και απέχει περίπου 160 χλμ από την Αθήνα και 35 χλμ από τη Λειβαδιά.
Ένας παραδοσιακός οικισμός με όμορφα πέτρινα σπίτια, στενά σοκάκια, πηγές και καθαρός αέρας είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά της Αράχωβας, που συναντά κανείς φτάνοντας εκεί. Περπατήστε μέσα στην πόλη και θαυμάστε την αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών με τους πετρόχτιστους τοίχους και τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές.
Το κλίμα της Αράχωβας είναι ηπειρωτικό και χαρακτηρίζεται από ξηρό αλλά δροσερό καλοκαίρι, βροχερό φθινόπωρο και βαρύ χειμώνα με βροχές, χιονοπτώσεις και κρύο.
Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι συνήθως βορειοανατολικοί όπου επικρατεί τσουχτερό κρύο και ηλιοφάνεια καθώς και βορειοδυτικοί ή νοτιοδυτικοί όπου χιονίζει πυκνά.
Η περιοχή ήταν γνωστή ως Ράχωβα, ως τα χρόνια της Επανάστασης, που σημαίνει την ένωση των κατοίκων σε μια πόλη, που ζούσαν σε μικρούς οικισμούς. Η Αράχωβα έχει πανάρχαια ιστορία με διάσπαρτα τα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως την κοιλάδα του Πλειστού. Στην δυτική πλευρά της περιοχής υπήρχε η ομηρική πόλη Ανεμώρεια μαζί με την Κυπάρισσο στα ανατολικά.
Μια διαρκή ιστορική ζωή που προχωρώντας μέσα στο χρόνο συναντάμε πάντα παρόντες τους Αραχωβίτες να πολεμούν για τα ιδανικά της Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος σε όλους τους Εθνικούς αγώνες.
Το 1826 συντελέστηκε ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης, η Μάχη της Αράχωβας, που καθόρισε τη μετέπειτα έκβαση της Επανάστασης. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2.000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, εκεί που σήμερα γίνεται προς τιμήν των αγωνιστών, ο ανηφορικός δρόμος νέων και γερόντων, στη διάρκεια του Πανηγυριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επαναστατημένη σημαία της Ρούμελης υπήρξε η Αραχωβίτικη η οποία δόθηκε στον Αθανάσιο Διάκο και χάθηκε στην Αλαμάνα. Αντίγραφο της υπάρχει κεντημένο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής αποτέλεσε η δημιουργία των Χιονοδρομικών Κέντρων Παρνασσού. Οι δυο ψηλότερες κορυφές του Παρνασσού, είναι η Λιάκουρα (Λυκώρεια) 2.457 μ. και ο Γεροντόβραχος 2.435μ. Ανάμεσα σε αυτές τις κορυφές και στη ράχη Αρνόβρυση, λειτουργούν σήμερα τα δυο γνωστότερα χιονοδρομικά κέντρα, Φτερόλακα και Κελάρια.
Λειτουργούν σχολές σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών σκι και μπουτίκ ειδών ένδυσης. Επίσης προσφέρονται: παρκινγκ, ελικοδρόμιο, χώρους υποδοχής, καφετέρια, μπαρ, εστιατόριο, πρώτες βοήθειες, οδική βοήθεια και τμήμα baby sitting.
Παρ' όλη την αλματώδη τουριστική της ανάπτυξη και την καθιέρωσή της ως η πρωτεύουσα των χειμερινών σπορ έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της φυσιογνωμία, τα ήθη και τα έθιμά της.
Μια γνήσια εκδήλωση της πόλης είναι το «Πανηγυράκι», γνωστή θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του πολιούχου της περιοχής Άγιου Γεώργιου αλλά συνδέεται και με τη Μάχη της Αράχωβας το 1826. Είναι μια γιορτή που διατηρεί αμετάβλητα παλαιά έθιμα ελληνικών πανηγυριών με αρχαίες καταβολές όπως ο χορός των γερόντων, το σήκωμα της πέτρας, η λιθοβολία, η σφαιροβολία, η πάλη, ο αγώνας του ανηφορικού δρόμου των γερόντων, των ανδρών και των νέων, το τραπέζι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, το ρουμελιώτικο γλέντι κ.ά.
Αν βρεθείτε Πάσχα στην Αράχωβα μην παραλείψετε να ζήσετε από κοντά τη λιτανεία της εικόνας του προστάτη της περιοχής Αγίου Γεωργίου και τον τριήμερο εορτασμό.
Η Αράχωβα φημίζεται για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές της δραστηριότητες και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της που μπορείτε να βρείτε στα αμέτρητα καταστήματα στο κέντρο της πόλης.
Ο κοσμοπολίτικος οικισμός της Αράχωβας συνδυάζει το άγριο μαγευτικό τοπίο, την απαράμιλλη θέα, το υγιεινό κλίμα, τα μαγικά τοπία με τα χιονισμένα έλατα, τα χειμερινά σπορ, την έντονη νυχτερινή ζωή με την παράδοση και τους απλούς και φιλόξενους κατοίκους.
Είναι ένας χειμερινός προορισμός που προσφέρει στους επισκέπτες, περιπέτεια, ποικιλία δραστηριοτήτων, καλό φαγητό και συνάμα ηρεμία και ξεκούραση για όσους το επιθυμούν.